﷽
بیانات اخلاقی استاد احمد عابدی درباره
ناپسند بودن قضاوت نسبت به علم و سواد دیگران
ملاک علم و سواد دیگران، احترام به علم دیگران
چهارشنبه ۲۴ آبانماه ۱۴۰۲، حرم مطهر حضرت معصومه سلام ﷲ علیها
❋ ❋ ❋
- در مورد علم و سواد مردم و علما و … قضاوت نکنیم
- ملاک علم و سواد دیگران
- رعایت آداب و معاشرت
- احترام به علم دیگران
❋ ❋ ❋
- امروز نکته ای میگویم که خیلی باعث رنج من می شود. گاهی بعضی ها خیلی زود نسبت به دیگران قضاوت میکنند مخصوصا نسبت به علم و سواد دیگران.
- چرا در حوزه علمیه تا بحث میشود، میگویند فلانی بی سواد است؟ ملاک سواد دقیقا چیست؟ آیا اگر کسی در مسأله ای اشتباه کرد یعنی بی سواد است؟ این حرفها از نظر اخلاقی بسیار زشت است و شرعا حرام است.
- کسی که ادبیات خوانده میتواند به همه اشکال کند، پس دیگران بی سواد اند؟ یا یکی فقه و دیگران کلام بلد هستند، یعنی به هم بگویند بی سواد؟
اصل این کار خیلی اشتباه است. غیر از اینکه می گوییم مردم را دوست بداریم باید خودمان و اساتید خودمان را دوست بداریم. - خیلی زشت است همدیگر را متهم به بی سوادی کنیم. زشت است که ممتحن شفاهی به طلبه ای بگوید بی سواد است. یک ملاک و ضابطه ای در حوزه برای سواد و عدمش نیست و یکدیگر را بیجا متهم میکنیم.
لااقل خودمان عادت کنیم که به یکدیگر بی سواد نگوییم. یک چیزی من بلد هستم و گفته ام، او هم صد تا چیز بلد هست که نگفته و من بلد نیستم و … - به علم مردم احترام بگذارید! دیگران هم سواد دارند! دیگران هم آگاهی دارند، اما در حوزه تخصص ما نیست.
- ماجرای جراحی عصب دست در حالت عدم بی هوشی
- باید عصب های دستم را جراحی می کردم که به علتی نمی شد بیهوش شوم لذا می دیدم پزشک چه می کند. به او گفتم که برایم توضیح هم بده که چه کار می کنی.
- دیدم دکتر چقدر دقت زیاد دارد، معمولا ما در کار فقه و اصول اینقدر دقت نداریم. حالا درست است به دکتر بگویم بی سواد؟
- این نسبت ناروا عوارض منفی زیادی دارد. اگر به همدیگر نسبت ناروا مثل «بی سواد» بدهیم یعنی یکدیگر را دوست نمی داریم.